Pentusuunnitelmat

Meillä on pentusuunnitelmia vuodelle 2025!

Kasvatusperiaatteet

Schapendoes on hollantilainen keskikokoinen, pitkäkarvainen, iloinen ja seurallinen koira, joka sopii perhekoiraksi, mutta myös harrastuskoiraksi tavoitteellisempaankin harrastamiseen. Rodun edustajia kilpailee monissa lajeissa, kuten agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, myös SM-tasolla asti. Sillä on alkuperäiseen käyttötarkoitukseen eli lammaspaimennukseen vielä luontaista taipumusta, joten innostunut omistaja voi harrastaa myös paimennusta koiransa kanssa.

Lue lisää rodusta yhdistyksen sivuilta

Tavoitteenani on kasvattaa rodunomaisia perheenjäseniä rakastaviin koteihin. Haluan kasvatuksessani painottaa koiran hyvään luonteeseen ja terveyteen sekä siihen, että yhdistelmät ovat mahdollisimman monimuotoisia. Tavoitteenani on säilyttää rodunomainen ulkonäkö kuitenkaan tavoittelematta ulkonäöllisesti toistensa kopioita. Mielestäni rodun rikkaus on nimenomaan se, että yksilöitä on niin monennäköisiä ja ne ovat silti tunnistettavissa rotunsa erinomaisiksi edustajiksi. Noudatan Suomen Schapendoes ry:n jalostustoimikunnan toimintaohjetta, Kennelliiton yleistä jalostusstrategiaa sekä eläinten hyvinvointilakia.

Rekisteröin pennut Kennelliiton sekä Ruokaviraston rekistereihin. Haluan, että jalostukseen käytettävät koirat ovat mahdollisimman laajasti tutkittuja ja mielellään myös luonteensa puolesta testattuja. Näyttelymeriitit tai kilpailutulokset eivät ole minulle tärkeyslistalla korkeimmalla, vaikka toki osaltaan kertovatkin koiran käyttöominaisuuksista ja rodunomaisesta ulkonäöstä.

Pennut ovat luovuttaessa eläinlääkärin tarkastamia, sirutettuja ja useaan kertaan madotettuja. Paimenkoirana schapendoes vaatii hyvän sosiaalistamisen heti uuteen kotiin saapuessaan ja tämä aloitetaan kasvattajan luona jo ennen luovutusta, jossa ne tottuvat erilaisiin ääniin, kissoihin ja alustoihin arjen keskellä. Pennut luovutetaan noin 8-viikkoisina. Pennun matkaan lähtee pentuopas ja pentupaketti hoito-ohjeineen. Toivon, että koirat tutkitaan virallisissa luustokuvissa (lonkat, kyynärät ja selkä) noin 1-2-vuotiaina. Myös verikokeet lihasmaksa-arvojen osalta (ASAT, ALAT, CK) ja geenitestit ovat tärkeää tietoa koko rodun tilanteesta ja ne kannattaa ottaa muiden tutkimusten yhteydessä.

Haluan aina tavata kotiehdokkaat henkilökohtaisesti. Kerrothan, minkälaiseen kotiin pentu on tulossa ja millaista käyttötarkoitusta pennulle olet suunnitellut. Kerrothan rehellisesti, mikäli koira on tulossa kotikoiraksi tai suunnitelmissa on harrastuslajit tai esimerkiksi näyttelyt, jotta minulle olisi helpompaa valikoida oikeat pennut oikeisiin koteihin. Aktiivisemmat ja lupaavammat pennut päätyvät ensisijaisesti harrastaviin koteihin, jotta niiden potentiaali pääsisi parhaiten käyttöön. Kasvattajana en kuitenkaan pysty lupaamaan koirasta yhtään mitään, vaan lopputulos on aina geenilottoa. Pystyn vain tekemään parhaani olemassa olevan tiedon valossa ja toivoa parasta.

Schapendoesia ei myydä koskaan pihakoiraksi, vaikka sillä pitkä turkki onkin. Sen paikka on olla osa perheen elämää ja arkea. Sosiaalisena ja perheeseensä kiintyvänä koirana sillä on taipumusta eroahdistukseen, joten hyvät yksinoloharjoitukset heti ensimmäisestä päivästä lähtien ovat tärkeitä. Schapendoesin omistajalla on oltava kiinnostusta turkinhoitoon, vaikka trimmattava rotu se ei olekaan. Säännöllinen turkinhoito ennaltaehkäisee tehokkaasti takkujen syntymisen.

Toivon myös, että saisin kuulla pentujen elämästä myös sen jälkeen, kun ne ovat muuttaneet koteihinsa. Mikäli koiralla on terveys- tai luonnemurheita, pyydän, että niistä ilmoitetaan minulle sekä rotuyhdistyksen kotisivuilla löytyvällä lomakkeella jalostustoimikunnan tietoon. Tällä on suuri merkitys rodun tulevaisuuden kannalta. Yritän auttaa parhaan osaamiseni mukaan myös jatkossa ja suosittelen lämpimästi kääntymään pienellä kynnyksellä alan ammattilaisten, kuten koirankouluttajien ja eläinlääkärien, puoleen.